Ronny Boey is clinicus, onderzoeker en docent sinds 1980 gespecialiseerd in stotteren. Hij doctoreerde aan de Universiteit van Antwerpen in 2008 met onderzoek over de epidemiologie en fenomenologie van stotteren en de lange-termijneffecten van sociaal cognitieve gedragstherapie. Hij is BAP post doc researcher aan de Universiteit Antwerpen Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

Hij publiceert handboeken en artikels over de fenomenologie van stotteren, diagnostische procedures en tests, en sociaal cognitieve gedragstherapie. Hij organiseert sinds 1994 de post academische opleiding specialisatie stotteren van CIOOS i.s.m. UZ Antwerpen en verschillende vormingsactiviteiten.

Ronny Boey is voorzitter van het Centrum voor Informatie, Onderzoek en Opleiding over Stotteren (CIOOS). Hij leidt het Centrum voor Toegepaste Gedragstherapie in de Logopedie (CTGL) en organiseert vormingen. Hij is sinds 2020 voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten (VVL) en neemt verschillende functies op o.a. voorzitter van de Wetenschappelijke Raad, lid van de werkgroep conventie en is mandataris in diverse commissies bij het RIZIV en de overheid. Ronny Boey is bestuurslid van Evikey. Hij is lid van ASHA en van SIG4 (Fluency Disorders), SIG18 (Telepractice), SIG (Research). Hij is lid van de International Fluency Association (IFA) en van het wetenschappelijk begeleidingscomité van de Oxford Dysfluency Conference (ODC).

Hij is gastspreker en gastdocent aan diverse universiteiten: Université Catholique de Louvain (UCL), Université de Liège (ULg), Université de Mons (UMons), Université de Genève (H) en in programma’s voor vorming over stotteren van de Union Professionnelle des Logopèdes Francophones (UPLF), de Association Scientifique et Ethique des Logopèdes Francophones (ASELF), London Royal College of Speech and Language Therapists (UK) en op diverse nationale en internationale congressen (IFA World Congres, Oxford Dysfluency Conference, ECFS, NVST, VVL, UPLF).

In 2017 werd aan R. Boey en H. Niessen de prijs van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten toegekend omwille van het baanbrekend wetenschappelijk werk op het gebied van de diagnostiek van dyslexie en voor de levenslange publicaties op het gebied van stotteren voor R. Boey.
Stacks Image 366
Stacks Image 368
Stacks Image 372
Stacks Image 370
Stacks Image 382
Stacks Image 462